Haluatko tietää, miten varmistat että hakukonesijoituksesi paranevat myös vuonna 2017? Tässä kirjoituksessa käyn läpi merkittävimmät trendit, jotka tulevat vaikuttamaan Googlen hakukonesijoituksiin tämän vuoden aikana. Vaikka vuosi vaihtuikin salakavalasti ja strategiat sekä tavoitteet pitäisi olla hiottu viimeisen päälle iskukuntoon alkaneelle vuodelle, niin nämä SEO-trendit kannattaa huomioida jos yrityksellesi on tärkeää löytyä Googlen kärkitulosten joukosta.

Mobiilihakujen merkitys kasvaa

Google on parhaillaan siirtymässä mobiilisivuja suosivaan (mobile first) hakualgoritmiin. Tämä on erittäin selvä merkki siitä, että Google on siirtymässä täysin mobiiliaikakauteen. On myös ennustettu, että tänä vuonna Google voi ottaa käyttöön hakutulosten indeksoinnissa ”mobile only” -periaatteen, jolloin pöytäkoneelle suunniteltuilla sivuilla ei olisi mitään merkitystä hakukonesijoitusten kannalta.Nyt on aika varmistaa, että kotisivusi soveltuvat mobiililaitteille ja muuttaa ajatusmallia siihen suuntaan että sivujen ulkoasua arvioidaan ensisijaisesti mobiilinäkymän kautta. Kirjoituksen lopussa on myös linkki Googlen testityökaluun, jolla voit testata sivujesi mobiilisoveltuvuuden.

Paikalliset hakutulokset

Koska mobiilihaut ovat lisääntyneet ja Google on reagoinut tähän tekemällä suuria muutoksia, niin tämä vaikuttaa suoraan myös Googlen karttahakuun. Vuoden 2016 syksyllä Google julkisti algoritmipäivityksen (Possum), joka huomioi paikallisia yrityksiä laajemmalta maantieteelliseltä alueelta.Paikalliset hakutulokset ja karttahaku Google map packVuosi 2017 tulee olemaan erittäin hedelmällistä aikaa niille paikallisesti toimiville yrityksille, jotka panostavat hakukonenäkyvyyteen. Tällä alalla olemme keskellä suurta muutosta ja nyt on poikkeuksellisen helppoa nousta hakutulosten kärkeen, vaikka aikaisemmin se olisi tuntunut vaikealta. Jos yrityksesi toimii paikallisesti, niin kannattaa miettiä etsivätkö potentiaaliset asiakkaat palveluasi Googlesta vai onko se aivan vieras kanava hakea toimialasi palveluita. Jos potentiaaliset asiakkaat käyttävät Googlea, niin sinulla voi olla edessä menestyksen vuosi, jos hyödynnät tämän poikkeuksellisen mahdollisuuden.

Google AMP (nopeutetut mobiilisivut)

Tämä Googlen AMP (Accelerated Mobile Pages) kuulostaa aivan uudelta asialta, vaikka se on ollut käytössä jo vuodesta 2015 saakka. Tänä vuonna AMP-termi tulee tutuksi jokaiselle hakukoneoptimoinnista kiinnostuneille, koska Googlen siirtyessä ensisijaisesti mobiilihakuihin nopeutetut mobiilisivut saavat luonnollisesti lisäpotkua Googlelta ja näin ollen nousevat nopeammin ja helpommin hakutulosten kärkipaikoille.Mobiilioptimoidut sivut – Google AMPMitä AMP oikeasti tarkoittaa?Nämä nopeutetut mobiilisivut ovat ”riisuttuja malleja” normaaleista HTML-sivuista. Niistä on karsittu suuret kuvat ja turha koodi pois ja tämän takia nämä AMP-sivut latautuvat salamannopeasti mobiililaitteilla.

Käytettävyyden optimointi (UEO)

UEO (User Experience Optimization). Pahoittelut, että tämä tekninen heprea jatkuu. Vakaa pyrkimykseni on kertoa kaikki asiat selvällä suomen kielellä. Tässä on kyse siitä, että sivuja optimoidaan käytettävyyden kannalta paremmiksi. Koska Google on kertonut, että käyttökokemus (poistumisprosentti, sivuilla käytetty aika yms.) vaikuttavat myös hakukonesijoituksiin, niin vuonna 2017 käyttäjäkokemuksen merkitys korostuu. Tämä on hieno asia, koska välillä on tuntunut, että pitääkö sivuja suunnitella Googlea vai oikeita varten.Oman yrityksen sivuja on hyvä välillä katsoa kriittisesti ja miettiä, että mikä tarkoitus milläkin sivulla on. Mihin haluan, että kävijä klikkaa seuraavaksi? Näitä kohtia kannattaa korostaa ja miettiä selkeä polku, mitä potentiaalisen asiakkaan haluat kulkevan. Seuraavaksi on vain aloitettava testaaminen ja katsottava analytiikasta, onko vaikutus ollut positiivinen vai negatiivinen.

Rich Snippets (Schema)

En pääse eroon näköjään tästä hepreasta millään. Kuitenkin Googlea on mahdollisuus ohjeistaa tällaisilla pienillä koodin pätkillä, jotka kertovat esimerkiksi minkä toimialalla yritys toimii, sen aukioloajat ja yhteystiedot. Verkkokauppa voi ilmoittaa tuotteiden hinnat, arvostelujen arvosanat ja varastotilanteen näillä koodinpätkillä. Google osaa lukea näitä hyvin ja se pystyy poimimaan edellä mainittuja tietoja jo hakutulossivulle.Näiden rich snippetien käyttäminen on vaikuttanut positiivisesti hakukonesijoituksiin vuoden 2016 aikana ja uskon, että tänä vuonna sillä on mahdollista saada kilpailuetua ennen kuin tämä yleistyy jokaiselle sivulle ja sen jälkeen kaikki ovat taas samalla viivalla.

SSL-suojaus ”pakolliseksi”

Tämän aiheen ympärillä oli viime vuonna todella paljon keskustelua ja onneksi Google otti tähän asiaan selkeän linjan. Google näyttää Chrome-selaimella kaikkien SSL-suojattujen sivujen osoiterivillä tekstin ”Turvallinen”. Varsinkin verkkokaupoille tämä on erittäin tärkeä luotettavuuden merkki.Lisäksi Google on kertonut, että tammikuusta 2017 alkaen he alkavat näyttää suojaamattomien nettisivujen osoiterivillä ”not secure” merkintää, jos sillä sivulla kerätään salasana- tai luottokorttitietoja. Lue lisää tästä aiheesta Googlen blogikirjoituksesta.SSL-sertifikaatin ja SSL-suojakuksen käyttöItse suosittelen hankkimaan SSL-sertifikaatin tämän vuoden aikana, varsinkin verkkokaupoille se on tärkeä hakukoneoptimoinnin ja luotettavuuden työkalu. Itse asiassa Hakukonekeisarin sivut muutettiin vasta viikko sitten suojattuun https-muotoon.

Googlen äänihaku yleistyy

En tiedä olenko ainoa, joka ajattelee että ei sitä äänihakua varmaan kukaan käytä. Kun selvitin asiaa tarkemmin, niin löysin tiedon että Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai on ilmoittanut, että 20 % mobiilihauista on äänihakuja ja äänihakujen osuus on 50 % vuonna 2020.Toimiiko äänihaku edes suomen kielellä? Tämä on hyvä kysymys. Google on lisännyt tuen suomen kieliselle äänihaulle jo vuonna 2012, mutta onko se käytännössä riittävän hyvä toimiakseen kunnolla. Sehän selviää vain testaamalla.Googlen Voice Search applikaatio ja äänihakuÄänihakujen yleistyessä on hyvä tiedostaa, että pitkät hakutermit (long tail keywords) tulevat suosituimmiksi. Ihmisillä on tapana kertoa haettava asia hieman laajemmin verrattuna siihen, että he kirjoittasivat sen hakukoneen tekstikenttään. Tämä tarkoittaa sitä, että sivujen sisällön merkitys tulee kasvamaan entisestään ja sisällöntuotannossa kannattaa huomioida mihin kaikkiin (myös äänihaulla esitettyihin) kysymyksiin sisällön pitää vastata.

Yhteenveto vuodesta 2017

Tulossa on erittäin mielenkiintoinen vuosi ja uskon, että tämä vuosi mahdollistaa entistä suurempia menestystarinoita Internetin kautta. Mitä suurempia muutoksia, sen suurempia mahdollisuuksia! Osa näistä vuoden 2017 trendeistä voi kuulostaa monimutkaisilta ja teknisiltä, mutta sitä ei kannata säikähtää. Suomessa on useita alan ammattilaisia, jotka auttavat sinua mielellään optimoimaan yrityksesi sivut huippukuntoon ja nykyajan vaatimusten mukaisiksi. Hakukoneoptimoinnin yhteistyökumppani kannattaa valita huolella, koska hyvä kumppani voi moninkertaistaa myynnin tai yhteydenottojen määrän ja heikko yhteistyökumppani ei saa minkäänlaisia tuloksia aikaiseksi, vaan siihen tuhlautuu aikaa sekä rahaa.SEO trendit Suomessa vuonna 2017Loppuun haluan jakaa vielä yhden bonustrendin, joka ei liity suoraan hakukoneoptimointiin, vaan hieman yleisimmemmin Internet-markkinointiin.

Live-videoiden hyödyntäminen

YouTube, Facebook ja monet muut palvelut tarjoavat mahdollisuuden kuvata live-videoita. Live-videot ovat erinomainen tapa kerätä kuulijakuntaa, koska esimerkiksi Facebook lähettää ilmoituksen live-videosta tykkääjille ja seuraajille. Lisäksi YouTubessa kuvatut live-videot nousevat Googlen hakutuloksissa yllättävän korkealle. Suosittelen kokeilemaan, jos videoiden kuvaaminen ei pelota, tai vaikka vähän pelottaisikin.

Testit ja työkalut:

Googlen mobiilisoveltuvuustesti: https://search.google.com/search-console/mobile-friendlyRich Snippet -testityökalu: https://search.google.com/structured-data/testing-tool/

Tykkäsitkö tästä artikkelista?

<p>[zilla_likes]</p>

Artikkelin on kirjoittanut

Ville Kinanen

Ville Kinanen

Hakukonekeisari

Moikka! Olen Hakukonekeisari Oy:n perustaja, digitaalisen markkoininnin kouluttaja ja neuvonantaja. Olen toiminut myös verkkokauppiaana vuodesta 2009 alkaen, joten verkkokauppatoimiala on erittäin lähellä sydäntäni. Hakukonekeisarin blogissa haluan jakaa parhaita vinkkejä, oppeja ja näkemyksiäni hakukoneoptimoinnista ja Internet-markkinoinnista.Menestyksekästä vuoden jatkoa sinulle!-Ville Kinanen